Ontdek de Tweede Wereldoorlog in Overijssel met de app Historische Routes Overijssel
Met de nieuwe routeapp Historische Routes Overijssel stel je zelf een route samen langs de plekken waar je de Tweede Wereldoorlog in onze provincie nog steeds kunt ontdekken. Wandel, fiets of rij langs voormalige werkkampen, raketlanceerbases en plekken waar tijdens de oorlog en bevrijding iconische foto’s zijn gemaakt. Op alle locaties die je bezoekt ontvang je via de app informatie over de verborgen oorlogsgeschiedenis, inmiddels opgegaan in het landschap.
Op 1 mei wordt vanuit de gemeente Tubbergen (Overijssel) de aftrap gegeven van de landelijke herdenking 75+1 jaar vrijheid. Dat gebeurt met een documentaire over het thema Vrijheid & Verantwoordelijkheid.
In zes lessen op zoek naar sporen van oorlog en vrede in eigen stad, dorp of buurt. Met het lespakket Expeditie Vrijheid ontdekken leerlingen van groep 7 en 8 hoe de Tweede Wereldoorlog zich afspeelde in hun regio Overijssel. Het lespakket speelt in op behoeftes van leraren, is gratis digitaal beschikbaar en methodevervangend.
OPROEP: Help met het achterhalen van de locaties en data van deze Overijsselse oorlogsfoto’s
Vorig jaar was de grote pop-up expositie "WO2 in 50 Overijsselse foto’s" te zien in het Memory Museum Nijverdal en de Grote Kerk Zwolle. De fototentoonstelling bevatte een selectie van 50 Overijsselse oorlogsfoto’s die door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en Historisch Centrum Overijssel werden samengesteld.
Debat over de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de 75 jarige VN.
Op 24 oktober is het 75 jaar geleden dat de VN werd opgericht. De belangrijke oprichtingsidealen waren Internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid. Nu, 75 jaar later, wordt er stil gestaan bij het belang van deze idealen en de rol die de VN hierin heeft gespeeld. Is de VN nog wel relevant vandaag aan de dag? En zijn de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen om te komen tot een duurzame samenleving in 2030 wel realistisch in deze tijd?
Inwoners van Berkum die een neergestorte Amerikaanse piloot in veiligheid brengen, een groep voedselzoekers bij de IJsselbrug, de deportatie van een groep Joodse inwoners van Zwolle en de installatie van NSB’er Egon von Bönninghausen als Commissaris van Overijssel. Zomaar een greep uit de indrukwekkende foto’s die te zien zijn in de expositie ‘WO2 in 50 Overijsselse foto’s’ in Academiehuis de Grote Kerk in Zwolle.
Marine show voor viering 75 jaar vrijheid in Kampen
Het is 24 oktober precies 75 jaar geleden dat de Verenigde Naties werd opgericht. Een mijlpaal na de Tweede Wereldoorlog. Om daarbij stil te staan, heeft het We’ll meet again comité de Nederlandse Marine uitgenodigd om een tweedaagse show te verzorgen in Kampen. Met vaartuigen, een VR-beleving, een duikcontainer en nog veel meer. Daarnaast zorgt Ventura 24 oktober voor levendige theateracts in de binnenstad voor het winkelend publiek. Toegang is voor iedereen gratis.
Het Overijsselse WO2-lespakket Expeditie Vrijheid, ontwikkeld door het Historisch Centrum Overijssel, heeft vandaag een Comenius Edumedia Award gewonnen, in de categorie 'Digitale Leermiddelen'.
Online opening tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s
Op 16 september opent de bijzondere tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Dit opening is online te volgen. We vinden het jammer dat we dit speciale moment in deze tijden niet in met museum kunnen houden
De oorlog is gevorderd en hoewel het nog maanden zal duren voor Overijssel is bevrijd van de bezetter, keert het tij ten gunste van de geallieerde strijdkrachten.