Foto-expositie (QR-code)
Tijdens de projectweek bij het ArtEZ Conservatorium in Enschede zijn er verschillende fotoseries tot stand gekomen. De studenten hebben naar aanleiding van een interview met een Oekraïense vluchteling een fotoserie uitgewerkt met het thema ‘Grenzen’.
Fotografie serie: Eenzaam
Fotografen: Martzen Kooistra, Irina van Dijk en Sara Orsel
Model: Sam de Laat
“Je bent niet alleen in je eenzaamheid”
Vanuit de projectweek van ArtEZ conservatorium Enschede hebben de studenten de bubble fotografie gekozen. Het thema van deze projectweek was ‘grenzen’.
De emoties die bij eenzaamheid komen kijken hebben de studenten in beeld gebracht met deze fotografieserie. Zij hebben ervoor gekozen op dit op zo’n manier tentoon te stellen dat ieder zijn eigen interpretatie kan geven bij de fotoserie. Ieder heeft zijn eigen verhaal, ieder bewandelt zijn eigen pad.”
Fotografie serie: Leun
Fotografen: Kai van Dijk en Famke Stuijt
“De foto’s beelden een verlangen uit naar de ander: een persoon, een plek, een gedachte. Iets waar we niet naartoe kunnen of mogen door kunstmatige grenzen. De leegte in het ene beeld is het onderwerp in het andere”.
Project ‘Song for Freedom’
Onder de titel ‘Song for Freedom’ schreven studenten van ArtEZ Conservatorium in aanloop naar 4 en 5 mei nummers geïnspireerd op het verhaal van een Oekraïense vluchteling. Deze nummers werden gepresenteerd aan medestudenten, enkele bewoners van opvanglocatie de Noordmolen in Enschede en de gedeputeerde van de Provincie Overijssel. Uit de nummers is één nummer geselecteerd, de makers stonden op 5 mei 2023 op het Bevrijdingfestival Overijssel in Zwolle.
Het verhaal van vluchteling Emma*
Eind maart was de aftrap van het project voor studenten van ArtEZ Conservatorium in Enschede. Tijdens de aftrap interviewde cabaretier Thijs Kemperink de Oekraïense Emma*. Zij vluchtte zo’n 9 maanden geleden met haar man en zoontje vanuit een klein dorpje in Oekraïne. Via Duitsland en Nederland kwam ze na zes dagen uiteindelijk in Enschede terecht. Momenteel woont ze met haar gezin in opvanglocatie De Noordmolen, op steenworp afstand van het conservatorium. Hier probeert ze haar leven op de rit te krijgen, door vanuit huis te werken voor de bakkerij van haar ouders en door positief naar de toekomst te blijven kijken. De studenten waren zichtbaar geraakt door het verhaal en stelden vele vragen om hun nummers zo goed mogelijk te laten aansluiten.
Songs for Freedom
Studenten van ArtEZ zijn in hun projectweek aan de slag gegaan met het verhaal van Emma. In totaal werden er 8 nummers geschreven, allen totaal verschillend. De songteksten waren in het Nederlands en Engels, met soms zelfs een Oekraïens stuk erin verwerkt. De stijlen liepen uiteen van pop, naar rock en dance.
‘Zes dagen’
Het nummer ‘Zes dagen’ van de band van songwriter Merlijn Dewasme werd door de jury, bestaande uit Henriette Heeringa (Provincie Overijssel) Aileen Dietrich (ArtEZ Conservatorium) en de Oekrainse bewoners van de Noordmolen gekozen als beste nummer. Het nummer gaat over de periode van de vlucht en spreekt hoop uit. De band speelt op 5 mei 2023 op het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle een set van 20 minuten. Uiteraard staat het nummer ‘Zes dagen’ ook op de setlijst. De band speelt van 12.30 uur tot 12.50 uur op het Wereldpaviljoen.
Aftermovie
Van het hele project wordt een aftermovie gemaakt die op korte termijn op deze website te zien is.
*Emma is een gefingeerde naam; voor haar eigen veiligheid en die van haar familie wilde ze liever niet bij haar echte naam genoemd worden.
Dit project is mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel en het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in samenwerking met ArtEZ Conservatorium, de gemeente Enschede en M-Pact.