Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog beëindigd is; 2025 staat daarom in het teken van 80 jaar Vrijheid. De Provincie Overijssel vindt het belangrijk dat jongeren leren over de oorlog en dat zij stilstaan bij vrijheid en de betekenis daarvan. Daarom biedt de Provincie Overijssel in dit jubileumjaar gratis educatie aan voor leerlingen van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO-studenten in heel Overijssel.

Voor scholen
Basisonderwijs
Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs is dat de educatieve voorstelling ANDERS|OM. Dit is een muzikale voorstelling gebaseerd op persoonlijke verhalen. Een voorstelling over verschillen en keuzes maken, over hoe twee werelden lijnrecht tegenover elkaar kunnen staan en toch met elkaar verbonden kunnen zijn. Over een vriendschap tussen een Joodse opa en een NSB-opa en hoe hun kleindochters met dàt verleden De schoolvoorstelling is gemaakt en wordt gespeeld door Zwolse theatermakers Mette Bunskoek en Marleen Stein, die voor deze voorstelling hun eigen familiegeschiedenissen onderzochten. De voorstelling wordt gespeeld tussen 10 maart t/m 16 mei 2025 door heel Overijssel.
Voortgezet onderwijs
Voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs is er ‘De Oorlogskoffer’; een korte documentaire met drie lesbrieven.
-De Oorlogskoffer Huiswerkopdracht 4 weken
-De Oorlogsfoto 1 à 3 lesuren
-4 vragen aan jou 1 lesuur
Er is ook voor het voortgezet onderwijs een toneelvoorstelling met livemuziek (cello) van Theatergroep De Jonge Honden met de titel ‘Een Vreemde Dag’. De voorstelling gaat over de onbekende verhalen van jonge ooggetuigen van de dag waarop Overijssel bevrijd werd. Theatergroep de Jonge Honden maakt deze voorstelling met 16 jonge theaterstudenten van het Deltion College Zwolle.
MBO
Voor het MBO bieden we een lezing in de klas aan door journalist, fotograaf en schrijver Hester den Boer. Haar lezing gaat over de vele werkkampen in Overijssel én over Kamp Erika, het concentratiekamp in Ommen. Hester’s opa zat tijdens de tweede wereldoorlog in Kamp Erika, een werk en strafkamp nabij Ommen. Daar is zij pas na zijn dood achter gekomen. Het heeft geleid tot o.a. een boek over dit kamp. Aanleiding voor deze lezing is dat als het over de tweede Wereldoorlog gaat, er vaak wordt gesproken over Westerbork of Auschwitz. Maar dichtbij huis waren er ook veel kampen. Hoogste tijd daar meer over te weten te komen.
ArtEZ
Studenten van ArtEZ Conservatorium in Enschede zijn in 2023 aan de slag gegaan met creativiteit geïnspireerd op het verhaal van een Oekraïense vluchteling. Hier kwamen onder andere een foto-expo uit en een lied.