Basisonderwijs

Educatieve voorstelling ANDERS|OM voor basisscholen (Volgeboekt: je kunt je school niet meer aanmelden)

2025 staat daarom in het teken van 80 jaar Vrijheid. De Provincie Overijssel vindt het daarom extra belangrijk dat kinderen leren over de oorlog en dat zij stilstaan bij vrijheid en de betekenis daarvan. Daarom biedt de Provincie dit jubileumjaar gratis educatie aan voor kinderen en jongeren in heel Overijssel.

Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs is dat de educatieve voorstelling ANDERS|OM. De schoolvoorstelling is gemaakt en wordt gespeeld door theatermakers Mette Bunskoek en Marleen Stein, die voor deze voorstelling hun eigen familiegeschiedenissen onderzochten. Van 10 maart t/m 16 mei 2025 spelen zij door heel Overijssel, op allerlei basisscholen. Het is niet meer mogelijk je school hiervoor aan te melden. *De voorstellingen zijn volgeboekt. *

ANDERS|OM
Wat als de hele wereld nu in oorlog zou zijn? Zou je dan meevechten voor je vrijheid, of zou je dan juist wachten op je vrijheid? ANDERS|OM is een muzikale voorstelling gebaseerd op persoonlijke verhalen. Een voorstelling over verschillen en keuzes maken, over hoe twee werelden lijnrecht tegenover elkaar kunnen staan en toch met elkaar verbonden kunnen zijn. Over een vriendschap tussen een Jood en een NSB’er en hoe hun kleindochters met dàt verleden omgaan.

Welke invloed heeft het verleden op het heden?

Kun je vrienden zijn met iemand wiens verleden haaks staat op het jouwe?

En welke keuze zou jij maken?

Podcast: veteranen aan het woord (2023)

In 2023 hebben verschillende scholen in Overijssel deelgenomen aan het podcastproject voor het basisonderwijs. Het project gaat over vrijheid en grenzen, waarbij leerlingen in gesprek gingen met een veteraan. De deelnemende basisscholen waren: basisschool Kadoes in Albergen, cbs De Fontein in Westerhaar en De Hagenpoort in Deventer. IKC de Wieden in Zwolle heeft het project ook gedaan, alleen zijn hier geen opnames gemaakt.

In dit project komen de Overijsselse leerlingen in aanraking met nieuwe media en leerden ze tegelijk over herdenken en vieren. Leerlingen hebben van Bart Eshuis en Mette Bunskoek, beide podcastmakers, geleerd hoe je een podcast maakt. Het ging over microfoongebruik, over de vragen die je kunt stellen en hoe je een podcast opent en afsluit. Tijdens het interview stelden de leerlingen de meest uiteenlopende vragen aan de veteraan: ‘Hoe was het om te moeten vechten?’, ‘Wat vond je het meest heftig?’, ‘Miste je je familie niet toen je op missie was?’ en ‘Waar zijn al die medailles voor?’

De antwoorden waren soms onverwacht, maar ze gaven vooral een inkijkje in het leven van een veteraan: ‘Ik had niet gedacht dat hij zo lang van huis moest zijn voor de veiligheid van iemand anders’. De leerlingen waren onder de indruk van de verhalen. ‘Ik wist eerst niet zo goed wat een veteraan was. Nu weet ik dat hij mensen heeft geholpen en dat hij niet alleen maar hoefde te schieten’.

Dit project is mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel en Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dank aan het Nederlands Veteranen Instituut, de veteranen die deelnamen aan het project, de betrokken scholen en de podcast-en filmmakers.

Naar boven