Voortgezet onderwijs

In 2025 herdenken en vieren we 80 jaar vrijheid. Een kans om met jouw leerlingen stil te staan bij de bevrijding en de waarde van vrijheid. Met dit lesprogramma voor het voortgezet onderwijs bieden we 2 inspirerende manieren om dit thema in de klas te behandelen:

  1. Lesprogramma De Oorlogskoffer
  2. Educatieve voorstelling ‘Een Vreemde Dag’ van De Jonge Honden

1. Lesprogramma De Oorlogskoffer

Rond de documentaire De Oorlogskoffer (30 minuten) zijn drie lesbrieven beschikbaar voor de vakken Geschiedenis, Maatschappijleer, Burgerschap en Levensbeschouwing. De opdrachten zijn beschikbaar voor VMBO, HAVO en VWO, met name voor leerlingen rond de 14-15 jaar.
“Door zo’n opdracht zie je dat elke persoon een eigen leven heeft. Dat is toch wel gaaf. Stel je zou van alle slachtoffers van de oorlog zo’n koffer maken. Dat zijn heel wat koffers.” -Olivier, 14 jaar

Educatief programma op 3 verschillende niveaus

Tijdsinvestering lesbrieven:
De Oorlogskoffer = huiswerkopdracht 4 weken
De Oorlogsfoto = 1 à 3 lesuren
4 vragen aan jou = 1 lesuur

Documentaire De Oorlogskoffer 

Dit jaar staat het thema ‘Leven met oorlog’ centraal. Vanessa de Gaay Fortman en Pim van Bezooijen laten in de documentaire zien hoe jongeren van het Gerrit van der Veen College (14-15 jaar) nadenken over de Tweede Wereldoorlog. Door het levensverhaal van een familielid te vertellen of juist door onderzoek te doen naar een bekende of tot nu toe onbekende persoon die de oorlog heeft meegemaakt. De leerlingen maken ook kennis met het levensverhaal van Salo Muller, oud-fysiotherapeut van Ajax in de tijd van Cruijff en Holocaust-overlever.

 

Lesbrief De Oorlogskoffer 

De Tweede Wereldoorlog heeft in heel Nederland diepe sporen achtergelaten. Leerlingen gaan op zoek naar die sporen en maken een Oorlogskoffer. Ze gaan op zoek naar herinneringen van iemand die leefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om dat levensverhaal te vertellen en beeldend te maken gaan ze ook spullen verzamelen om in de koffer te doen. Van hun koffers maken ze korte filmpjes.
Download Docentenblad
Download Leerlingenblad

Lesbrief De Oorlogsfoto

Jongeren zien elke dag vele foto’s en filmpjes op social media. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er foto’s en films gemaakt. Soms door de Duitse beze4er, maar ook burgers hebben foto’s gemaakt. Met “De Oorlogsfoto” gaan leerlingen op zoek naar het moment en de betekenis van de foto, genomen in de provincie Overijssel. Dat doen ze in groepjes van twee tot vier leerlingen. Samen bespreken ze een aantal basisvragen: wie zijn de personen op de foto en wat gebeurt er.
Download Oorlogsfoto
Download Voorbeeld uitwerking
Download Docentenblad
Download Leerlingenblad

Lesbrief 4 vragen aan jou

Aan de hand van korte clips zien leerlingen hoe leeftijdsgenoten reageren op vragen zoals Waar denk jij aan bij de Tweede Wereldoorlog? en Ben jij bang dat er oorlog komt? Dit zet leerlingen in beweging om zelf over deze thema’s in gesprek te raken in de klas.
Download Docentenblad

2. Educatieve voorstelling ‘Een Vreemde Dag’ van De Jonge Honden

Voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs is er een toneelvoorstelling met livemuziek (cello) van Theatergroep De Jonge Honden met de titel ‘Een Vreemde Dag’. De voorstelling gaat over de onbekende verhalen van jonge ooggetuigen van de dag waarop Overijssel bevrijd werd. Theatergroep de Jonge Honden maakt deze voorstelling met 16 jonge theaterstudenten van het Deltion College Zwolle. In verschillende theaters in Overijssel is de voorstelling voor scholen te bezoeken. Van 1 t/m 15 april spelen ze in diverse theaters door heel Overijssel.Deze voorstelling gaat over de onbekende verhalen van jonge ooggetuigen van de dag waarop Overijssel bevrijd werd. Denk aan het meisje met de NSB-ouders voor wie de bevrijding een klap is. De dappere koerierster uit het verzet die op de dag van de bevrijding vooral moet denken aan haar beste vriendin die een paar weken eerder is opgepakt en niemand weet waar ze is. Of de jongen die ondergedoken heeft gezeten en nu eindelijk in de vrijheid de straat op maf, maar door de vrijheid totaal overrompeld wordt. Door verder te kijken dan het beeld van wapperende vlaggen, juichende mensen en uitzinnige blijdschap schetsen de jonge acteurs een beeld van die ene dag in april die voor sommige leeftijdgenoten een groot feest was, maar voor anderen akelig en vervreemdend of, op zijn minst: bitterzoet.

Over Theatergroep De Jonge Honden

Theatergroep De Jonge Honden graaft in de kieren van de geschiedenis naar onbekende gebeurtenissen en opvallende kwesties, om jong en volwassen publiek aan het denken te zetten en bewust te maken van dat wat zich heeft afgespeeld in het verleden altijd van invloed is op het heden. Zo kunnen we gedrag en ontwikkelingen in deze huidige maatschappij duiden en beter begrijpen. De afgelopen jaren maakte De Jonge Honden o.a. Oorlogswinter (2020), Spaghettirellen (2021), Dineren met dictators (2022) en De scheepsjongens van Bontekoe (2023).

 

Praktische informatie

  • toneelvoorstelling met livemuziek (Cello)
  • Doelgroep Jongeren 12+ van het voortgezet onderwijs
  • Speelperiode 1 april tot en met 15 april 2025
  • Voorstellingsduur 45 minuten, geen pauze
  • Tijdstippen: De voorstellingen op de speeldagen zijn om 13.00 en 14.45. De opbouw van de decors neemt veel tijd in

Goed te weten; er is plek voor maximaal 200 leerlingen per voorstelling. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Vol is vol.

Meld je aan

Wil jij jouw klas(sen) aanmelden? Geef jouw klassen dan op via dit formulier. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Henriëtte Heeringa neemt zo snel mogelijk contact met je op om het bezoek aan de voorstelling definitief te plannen. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Vol is vol. Vragen? Mail dan met Henriëtte Heeringa: h.heeringa@overijssel.nl of bel 06 18 12 21 76.

Naar boven