
Overijsselse oorlogsfoto's
Voor de naoorlogse generaties zijn het vooral films en foto’s die de Tweede Wereldoorlog zichtbaar en voorstelbaar maken. Sommige oorlogsfoto’s zijn bij een breed publiek bekend, maar veel aansprekend materiaal ligt nog verborgen bij instellingen en particulieren. Juist dat beeldmateriaal kan ons helpen een beter beeld van de oorlog in onze eigen woonomgeving te vormen.
Op initiatief van het NIOD is in elke provincie een werkgroep bezig om de vijftig meest aansprekende oorlogsfoto’s te verzamelen. In Overijssel is er samenwerking gevormd tussen onder meer Historisch Centrum Overijssel, RTV Oost, Tubantia en de Stentor. In november 2019 gaat het project officieel van start. Historische verenigingen, musea en particulieren in Overijssel worden uitgedaagd iconische foto’s uit hun collecties aan te leveren.
Een jury selecteert 50 foto’s binnen de thema’s oorlogsvoering, vervolging, verzet, collaboratie en dagelijks leven. Samen vormen de foto’s een visuele canon van de oorlog in Overijssel. De inwoners van de provincie kunnen in januari 2020 aangeven welke foto’s zij het meest aansprekend vinden. Deze selectie van 25 foto’s vormt de Overijsselse inzending voor het nationale overzicht WO2 in 100 foto’s. Van de Overijsselse oorlogsfoto’s wordt een tentoonstelling opgezet, gekoppeld aan de Vrijheidstour.
De actie is inmiddels succesvol afgerond. Het resultaat kun je via onderstaande knop bekijken.
Top 25 foto's