
Expeditie Vrijheid
In zes lessen op zoek naar sporen van oorlog en vrede in eigen stad, dorp of buurt. Met het lespakket Expeditie Vrijheid ontdekken leerlingen van groep 7 en 8 hoe de Tweede Wereldoorlog zich afspeelde in hun regio Overijssel. Het lespakket speelt in op behoeftes van leraren, is gratis digitaal beschikbaar en methodevervangend.
De bevrijding van Overijssel begon op 1 april 1945 en op 17 april 1945 was heel Overijssel bevrijd. Historisch Centrum Overijssel roept leerlingen en leraren op om deel te nemen aan Expeditie Vrijheid, in de vrijheidsmaand richting 4 en 5 mei.
Expeditie Vrijheid legt de koppeling tussen de leerdoelen voor de Tweede Wereldoorlog en de eigen omgeving van de leerlingen. Zo worden de ‘landelijke’ onderwerpen aangevuld met Overijsselse verhalen: naast het Amsterdamse verhaal van Anne Frank wordt ook aan de Deventerse Etty Hillesum aandacht besteed, naast het bombardement op Rotterdam komen de bombardementen op Enschede en Nijverdal langs, naast de Februaristaking wordt de impact van de April-mei-staking besproken, begonnen in Hengelo. Elk van de zes lessen sluit af met een burgerschapsopdracht, waarbij de leerlingen de lesstof verwerken door opdrachten te maken die werken aan multiperspectiviteit, mensenrechten en empathisch vermogen.
Met de bijgeleverde tips en wist-je-dat’jes over de Tweede Wereldoorlog kun je ook koppelingen leggen met gebeurtenissen in de buurt, voor alle vijfentwintig gemeentes in de provincie zijn er lokale suggesties toegevoegd.
Expeditie Vrijheid is ontwikkeld door Historisch Centrum Overijssel samen met tien Overijsselse partnerscholen en is gratis digitaal beschikbaar via www.expeditie-vrijheid.nl.
Expeditie-vlogs met juf TabithaWat doe je als je niet met je klas op expeditie kan? Je stuurt de juf op pad! Juf Tabitha van Dijk van groep 7 en 8 aan de Fontein in Kampen gaat in zes filmpjes op zoek naar de spannendste oorlogsverhalen uit Overijssel, geeft kaders en context en daagt leerlingen met creatieve opdrachten uit om zelf met deze verhalen aan de slag te gaan.
De filmpjes en opdrachten vormen het ideale startpunt om met de kinderen thuis, of als leerkracht op afstand klassikaal met Expeditie Vrijheid aan de slag te gaan.
PrijswinnendIn 2020 namen 188 scholen deel aan Expeditie Vrijheid en ontving het lespakket de Comenius Edumedia Award in de categorie ‘Digitale Leermiddelen’. De Comenius EduMedia Awards worden jaarlijks uitgereikt door het Duitse Genootschap voor Pedagogiek en Informatie (GPI). Het is een prestigieuze Europese prijs voor educatieve technologie.
Download het lespakket op www.expeditie-vrijheid.nl en ga direct aan de slag.
Meer informatie