Debat over de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de 75 jarige VN.

Op 24 oktober is het 75 jaar geleden dat de VN werd opgericht. De belangrijke oprichtingsidealen waren Internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid. Nu, 75 jaar later, wordt er stil gestaan bij het belang van deze idealen en de rol die de VN hierin heeft gespeeld. Is de VN nog wel relevant vandaag aan de dag? En zijn de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen om te komen tot een duurzame samenleving in 2030 wel realistisch in deze tijd? 

Op maandag 26 oktober wordt er daarom in de Debatstudio van Streekomroep 1 Twente te Enschede door het Platform Wo 2 in het kader van 75 jaar VN een debat georganiseerd. Dit debat begint om 19.30 uur en is live te zien via deze website.

Aan het debat dat onder leiding staat van 1Twente journalist Niels Veurink nemen deel Han ten Broeke, oud 2e kamerlid en directeur Politieke Zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies, Matthijs Nijboer, directeur Natuur en Milieu Overijssel, Wieteke Willemen, hoogleraar UT m.b.t. Geo-informatiewetenschap, Ringo Ossewaarde, hoogleraar UT in Bestuur, Samenleving en Technologie en Ingrid Jansen, directeur Stimuland, plattelandsontwikkeling. 

Zij gaan in gesprek over de dilemma’s voor Overijssel t.a.v. een aantal van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die de VN hebben geformuleerd en welke ondertekend zijn door 193 landen. Allereerst over welke belangrijkste dilemma’s en uitdagingen er de komende jaren liggen voor Overijssel op het gebied van de gevolgen van de klimaatveranderingen. 

De te nemen maatregelen vragen veel van de democratieën en de rechtstaat. maar de democratieën zijn nu aan het afbrokkelen, het respect voor mensenrechten neemt af, de haat tussen groepen neemt toe, de economische groei stagneert en het gevaar van klimaatrampen stijgt. 

Daarom gaat het tweede onderwerp over of het mogelijk is om te komen tot een goed functionerende democratische en inclusieve samenleving in Overijssel waarbij een transparante gelijkwaardige samenwerking tussen overheden, bedrijven en inwoners voorop staat. 

Het debat is de aftrap voor een aantal thematische sessies die het Platform Wo 2 in het voorjaar van 2021 in de provincie gaat organiseren. Ook de regionale omroep RTVOost zal participeren in deze themasessies. Deze thematische sessies hebben als doel om de 17 VN duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te vertalen naar de hedendaagse Overijsselse schaal en te komen tot een dialoog met de samenleving over de daaruit voortkomende dillema’s. De wens is dat het zo kan komen tot verdieping van inzichten en tot uitkomsten die het verschil kunnen gaan maken. Het Platform WO2 wil zorgen voor verbinding, herkenning, erkenning, het nemen van verantwoordelijkheden en het krijgen van draagvlak daarvoor.

Bekijk live op 26 oktober

Gerelateerd nieuws

 • Ontdek de Tweede Wereldoorlog in Overijssel met de app Historische Routes Overijssel

  Met de nieuwe routeapp Historische Routes Overijssel stel je zelf een route samen langs de plekken waar je de Tweede Wereldoorlog in onze provincie nog steeds kunt ontdekken. Wandel, fiets of rij langs voormalige werkkampen, raketlanceerbases en plekken waar tijdens de oorlog en bevrijding iconische foto’s zijn gemaakt. Op alle locaties die je bezoekt ontvang je via de app informatie over de verborgen oorlogsgeschiedenis, inmiddels opgegaan in het landschap.
  Lees meer
 • Start landelijke herdenking 75+1 Jaar Vrijheid

  Op 1 mei wordt vanuit de gemeente Tubbergen (Overijssel) de aftrap gegeven van de landelijke herdenking 75+1 jaar vrijheid. Dat gebeurt met een documentaire over het thema Vrijheid & Verantwoordelijkheid.
  Lees meer
 • Expeditie Vrijheid

  In zes lessen op zoek naar sporen van oorlog en vrede in eigen stad, dorp of buurt. Met het lespakket Expeditie Vrijheid ontdekken leerlingen van groep 7 en 8 hoe de Tweede Wereldoorlog zich afspeelde in hun regio Overijssel. Het lespakket speelt in op behoeftes van leraren, is gratis digitaal beschikbaar en methodevervangend.
  Lees meer
 • OPROEP: Help met het achterhalen van de locaties en data van deze Overijsselse oorlogsfoto’s

  Vorig jaar was de grote pop-up expositie "WO2 in 50 Overijsselse foto’s" te zien in het Memory Museum Nijverdal en de Grote Kerk Zwolle. De fototentoonstelling bevatte een selectie van 50 Overijsselse oorlogsfoto’s die door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en Historisch Centrum Overijssel werden samengesteld.
  Lees meer

De bevrijding van Overijssel in 17 dagen

 • Documentaire over de militaire inval .

  De inval van de Duitsers in Nederland in mei 1940 kwam niet geheel onverwacht.
  Lees meer
 • Documentaire over een oorlogsromance

  Het is niet ongewoon in oorlogstijd: vrouwen die verliefd worden op vijandelijke soldaten en daarmee ook een relatie krijgen.
  Lees meer
 • Documentaire over verzet in Hengelo.

  De april/meistaking. Het grootste massale volksverzet dat we ooit hebben gezien in de geschiedenis van een oorlog in Europa.
  Lees meer
 • Documentaire over dictatuur in Delden.

  De oorlog is gevorderd en hoewel het nog maanden zal duren voor Overijssel is bevrijd van de bezetter, keert het tij ten gunste van de geallieerde strijdkrachten.
  Lees meer
 • Documentaire over bewapening in Almelo.

  Een van de meest dodelijke wapens tijdens de Tweede Wereldoorlog was de V1. Van het Duitse ‘vergeltungswaffe-1’ werden er zo’n 30.000 geproduceerd.
  Lees meer
 • Documentaire over verraad in Den Ham

  De oorlog was ook een tijd van vertrouwen en wantrouwen. Vanaf 1943 groeide in Den Ham het verzet tegen de bezetter.
  Lees meer
 • Documentaire over een familiedrama in Kloosterhaar.

  Derk Jan te Rietstap is twee maanden na de bevrijding van Nederland geboren in Kloosterhaar.
  Lees meer
 • Documentaire over oorlogsschade in Nijverdal.

  Op 22 maart 1945 tijdens een zonnige voorjaarsdag trekken veel Nijverdallers erop uit.
  Lees meer
 • Documentaire over de Canadese bevrijders in Holten.

  Op de Canadese Begraafplaats in Holten liggen bijna 1400 soldaten begraven die Nederland hebben helpen bevrijden.
  Lees meer
 • Documentaire over vervolging in Deventer.

  Het duivelse karakter van de nazi’s kwam nergens meer naar voren dan in de behandeling van sommige bevolkingsgroepen.
  Lees meer
 • Documentaire over kamp Erika

  Kamp Erika in Ommen was tot aan de oorlog een doodgewoon werkkamp.
  Lees meer
 • Documentaire over valse heldenverering in Heino.

  De Zwolse NSB’er Koopman bezocht in Heino een café toen hij op de terugweg was van Raalte naar zijn woonplaats Zwolle.
  Lees meer
 • Documentaire over de hongerwinter in Wijhe.

  In de barre winter van 1944/1945 trokken tienduizenden hongerlijdende burgers vanuit het Westen naar Oost Nederland.
  Lees meer
 • Documentaire over de razzia in Staphorst.

  Het is een van de zwartste dagen in de geschiedenis van Staphorst: 30 augustus 1944.
  Lees meer
 • Documentaire over dwangarbeid.

  Anton Kijk in de Vegte was schilder in Genemuiden, toen hij werd opgeroepen om te werken voor de Duitsers.
  Lees meer
 • Documentaire over collaboratie van dokter Jansen in Vollenhove.

  Hij was in de jaren dertig de ongekroonde koning van Vollenhove, dokter Albert Jansen.
  Lees meer
 • Documentaire over de afrekening van de moffenmeiden in Kampen.

  De ontlading in Kampen was enorm, toen op 17 april eindelijk de bevrijders de IJssel overstaken.
  Lees meer
 • lint