Davina Michelle, DI-RECT, Dirty Daddies, Kraantje Pappie en meer op Bevrijdingsfestival Overijssel 2020

Op 5 mei 2020 vieren we dat Nederland 75 jaar vrij is. Bevrijdingsfestival Overijssel heeft haar programma bekend gemaakt voor de 30e editie. Al eerder werd bekend dat de Ambassadeurs van de Vrijheid Lucas & Steve naar Zwolle komen. Daar zijn nu Davina Michelle, DI-RECT, Dirty Daddies, Kraantje Pappie, Balthazar, Blanks, Mark Foggo, Willy Wartaal en heel wat meer namen aan toe te voegen. Het vrij toegankelijk festival heeft ieder jaar zo’n 130.000 bezoekers, er zijn 5 podia en 50+ acts. En dat zijn niet alleen bands. Naast een muzikaal programma is er ook een uitgebreid inhoudelijk programma met als jaarthema ‘Verhalen om nooit te vergeten’. Met 75 jaar Vrijheid als extra thema, belooft het een mooie editie te worden.

Een goed gesprek
Verhalen om nooit te vergeten creëer je als je het gesprek met elkaar aan gaat. Hét vernieuwde Wereldpaviljoen is dé plek om dat te doen. Hier wordt een huiselijke sfeer gecreëerd om ook echt het gesprek over vrijheid met elkaar aan te gaan. Neem bijvoorbeeld plaats op ‘de Bank’, draai aan het rad en ga in gesprek over verschillende onderwerpen. Een goed gesprek komt ook tijdens het spelen van een spel of het doen van een wereldkroegquiz. In samenwerking met diverse opleidingen wordt hard gewerkt aan een divers programma waarbij verschillende thema’s worden aangeraakt, zoals politiek, journalistiek, inclusiviteit, theater, beeldende kunst en graphic design. Ook is er een Vrijheidscollege met Bilal Wahib. Bilal Wahib (1999) is acteur en rapper. Hij speelde onder andere in Brugklas, Spangas, Malik, Mocro Maffia en De Libi.

Spelenderwijs leren
Ook is er dit jaar weer een uitgebreid familieprogramma. De gezellige en kindvriendelijke Familieweide staat weer bomvol met muziek, theater en vermaak waarbij ‘Ontdek de Wereld van Morgen’ het centrale thema is. Kinderen zelf ontdekken hoe ze beter voor de wereld kunt zorgen, beginnend bij zichzelf. Voor kinderen is er ook de ‘Expeditie Vrijheid’. Kinderen kunnen in een route over het terrein lopen en komen onderweg verschillende opdrachten tegen. Zoals bijvoorbeeld: De ‘Je-hebt-het-recht-om…- invulmuur waar kinderen nadenken over positieve zaken waar ze vinden dat je recht op hebt, zoals Je hebt het recht om te dansen.

Weet je dat...?
Nieuw dit jaar is dat er een inhoudelijk programma is samengesteld op het eiland waar ook podium Abbott en Sena Performers Stage zijn. Expeditie NEXT (georganiseerd namens de Nationale Wetenschapsagenda) laat daar zien wat wetenschap is en wat voor rol wetenschappelijk onderzoek speelt in je dagelijks leven. Kom langs om te luisteren naar silent disco minicolleges van interessante wetenschappers of doe mee met de feit en fabel quiz, laat je verrassen door leuke wetenschappelijke feiten en win prijzen. Verder zijn er allerlei doe-dingen zoals workshops waar je zonnepaneeltjes kunt maken en leuke opstellingen. Draag zelf een steentje bij aan de wetenschap door mee te doen met een live-onderzoek!

De héle line-up
Kijk op de site van bevrijdingsfestival Overijssel om de hele line-up en het voorlopige programma van Bevrijdingsfestival Overijssel 2020 te vinden. Via deze site is het vanaf nu ook mogelijk tickets te kopen voor de Press & Guest Area waar je het festival als VIP kunt beleven.

Bekijk hier het volledige programma!

Gerelateerd nieuws

 • Speciale bevrijdingsfilm voor zorgcentra

  Speciaal voor alle woonzorgcentra in Overijssel bieden het Historisch Centrum Overijssel en ANNO een verassende film over de bevrijding aan. Ondanks de huidige zorgen en beperkte vrijheid, kunnen we dankbaar terugblikken op 75 jaar vrijheid. De film bevat foto’s, affiches, reportages en muziek uit de bevrijdingsperiode. Om nogmaals de opwinding en euforie uit die dagen te kunnen ervaren. Wij wensen u gezondheid en sterkte in deze moeizame tijden!
  Lees meer
 • 3 april werd Borne bevrijd

  Dit moment werd heel anders voorgesteld dan de werkelijkheid waar we nu mee te maken hebben. Daarom een videoboodschap van de kerngroep.
  Lees meer
 • Boekpresentatie Overijssel 40-45: 31 maart

  In het kader van 75 jaar vrijheid verschijnt een nieuw overzichtswerk van de Tweede Wereldoorlog in Overijssel. Het boek De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 40-45 bevat 25 nieuwe en vaak onbekende oorlogsverhalen. Historici van de IJsselacademie spraken met hoogbejaarde ooggetuigen en nabestaanden over de gevolgen van de oorlog tot op heden. Het rijkelijk geïllustreerde boek van uitgeverij WBOOKS geeft een indringende kijk op wat oorlog met mensen doet.
  Lees meer
 • Hang je vlag uit op jouw bevrijdingsdag!

  Op het moment dat we stil staan bij het feit dat we 75 jaar in vrijheid leven, zijn we juist in onze vrijheid beperkt. RTV Oost treedt daarom van 31 maart t/m 17 april op radio, televisie en online in het voetspoor van de bevrijders. Elke dag zie en hoor je mini-documentaires, vrijheidsjournaals, achtergrondverhalen en gesprekken met historici.
  Lees meer

De bevrijding van Overijssel in 17 dagen

 • Documentaire over de militaire inval .

  De inval van de Duitsers in Nederland in mei 1940 kwam niet geheel onverwacht.
  Lees meer
 • Documentaire over een oorlogsromance

  Het is niet ongewoon in oorlogstijd: vrouwen die verliefd worden op vijandelijke soldaten en daarmee ook een relatie krijgen.
  Lees meer
 • Documentaire over verzet in Hengelo.

  De april/meistaking. Het grootste massale volksverzet dat we ooit hebben gezien in de geschiedenis van een oorlog in Europa.
  Lees meer
 • Documentaire over dictatuur in Delden.

  De oorlog is gevorderd en hoewel het nog maanden zal duren voor Overijssel is bevrijd van de bezetter, keert het tij ten gunste van de geallieerde strijdkrachten.
  Lees meer
 • Documentaire over bewapening in Almelo.

  Een van de meest dodelijke wapens tijdens de Tweede Wereldoorlog was de V1. Van het Duitse ‘vergeltungswaffe-1’ werden er zo’n 30.000 geproduceerd.
  Lees meer
 • Documentaire over verraad in Den Ham

  De oorlog was ook een tijd van vertrouwen en wantrouwen. Vanaf 1943 groeide in Den Ham het verzet tegen de bezetter.
  Lees meer
 • Documentaire over een familiedrama in Kloosterhaar.

  Derk Jan te Rietstap is twee maanden na de bevrijding van Nederland geboren in Kloosterhaar.
  Lees meer
 • Documentaire over oorlogsschade in Nijverdal.

  Sluipschutters in Holten.
  Lees meer
 • Wierden Rijssen Nijverdal

  Eindelijk een doorbraak bij Wierden.
  Lees meer
 • Deventer Hellendoorn

  Burgerslachtoffers tijdens de slag om Deventer.
  Lees meer
 • Diepenveen Raalte Ommen

  Feest na bevrijding Raalte.
  Lees meer
 • Heino

  Gijzelaars tijdens de bevrijding van Heino.
  Lees meer
 • Olst Dalfsen Steenwijk Wijhe

  Vluchtende Duitsers richting het noorden.
  Lees meer
 • Zwolle Staphorst Genemuiden Hasselt

  De Overijsselse hoofdstad valt in geallieerde handen.
  Lees meer
 • Zwartsluis Vollenhove

  Kop van Overijssel zo goed als bevrijd.
  Lees meer
 • Kuinre

  Slachtoffer vlak buiten Kuinre
  Lees meer
 • Kampen

  De bijzondere bevrijding van Kampen.
  Lees meer
 • lint