BLIK OP VRIJHEID | Week 6

De afgelopen week stond in het teken van ‘inkleuren’. Zowel wat betreft de vormgeving als de invulling voor het programma van de vrijheidstour hebben we mooie stappen gemaakt. In samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en RTV Oost wordt het officiële programma ingevuld. En met dank aan honderden lokale organisaties in Overijssel krijgt dit programma steeds verder vorm.

Wie nu denkt: ‘Vrijheidstour?!’. Ja inderdaad. We hebben er eigenlijk nog niet heel veel aandacht aan gegeven in onze berichtgeving, maar dat gaat nu écht wel veranderen. 75 jaar geleden werd Overijssel gefaseerd bevrijd. De eerste vrijheid werd gevierd in Haaksbergen op 1 april 1945 en in Kampen konden de vlaggen op 17 april 1945 uit. In de periode daartussen werden opeenvolgend Enschede (1/4), Oldenzaal (2/4), Borne (3/4), Delden (4/4), Almelo (5/4), Den Ham (6/4), Dedemsvaart (7/4), Holten (8/4), Nijverdal (9/4), Deventer (10/4), Ommen (11/4), Heino (12/4), Wijhe (13/4), Zwolle (14/4), Zwartsluis (15/4), Kuinre (16/4) en Kampen (17/4) bevrijd. En daarom touren wij 75 jaar later langs al deze dorpen en steden. Dit zijn de gekozen hoofdlocaties, maar natuurlijk stellen we alles in het werk om héél Overijssel aan te doen in deze 17 dagen. Alles om de mooiste verhalen op te halen en te verspreiden.

Speciaal voor deze vrijheidstour krijgen we een bus tot onze beschikking. De zogeheten ‘Vrijheidsexpress’. We trappen op 1 april af met Enschede! In deze bus is plaats voor RTV Oost, die elke dag tussen 12:00 en 14:00 een radio lunch talkshow organiseert en tussen 17:00 en 18:00 TV Talkshow. Daarnaast reizen The Bluebettes alle dagen met ons mee. Want: vrijheid is feest en bij feest hoort muziek. Ook zullen afwisselend de 4 geselecteerde ‘Songs for Freedom’ bands meereizen: NO WOW, Boogie Monster, Lauringer en D A R K D A Y S. En last but not least is er ruimte voor onze eigen organisatie. Wie het niet kan redden om live aanwezig te zijn, willen wij natuurlijk voorzien van dagelijkse input. De komende tijd maken we steeds meer van het programma bekend, dus blijf ons volgen!

 

Gerelateerd nieuws

 • Speciale bevrijdingsfilm voor zorgcentra

  Speciaal voor alle woonzorgcentra in Overijssel bieden het Historisch Centrum Overijssel en ANNO een verassende film over de bevrijding aan. Ondanks de huidige zorgen en beperkte vrijheid, kunnen we dankbaar terugblikken op 75 jaar vrijheid. De film bevat foto’s, affiches, reportages en muziek uit de bevrijdingsperiode. Om nogmaals de opwinding en euforie uit die dagen te kunnen ervaren. Wij wensen u gezondheid en sterkte in deze moeizame tijden!
  Lees meer
 • 3 april werd Borne bevrijd

  Dit moment werd heel anders voorgesteld dan de werkelijkheid waar we nu mee te maken hebben. Daarom een videoboodschap van de kerngroep.
  Lees meer
 • Boekpresentatie Overijssel 40-45: 31 maart

  In het kader van 75 jaar vrijheid verschijnt een nieuw overzichtswerk van de Tweede Wereldoorlog in Overijssel. Het boek De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 40-45 bevat 25 nieuwe en vaak onbekende oorlogsverhalen. Historici van de IJsselacademie spraken met hoogbejaarde ooggetuigen en nabestaanden over de gevolgen van de oorlog tot op heden. Het rijkelijk geïllustreerde boek van uitgeverij WBOOKS geeft een indringende kijk op wat oorlog met mensen doet.
  Lees meer
 • Hang je vlag uit op jouw bevrijdingsdag!

  Op het moment dat we stil staan bij het feit dat we 75 jaar in vrijheid leven, zijn we juist in onze vrijheid beperkt. RTV Oost treedt daarom van 31 maart t/m 17 april op radio, televisie en online in het voetspoor van de bevrijders. Elke dag zie en hoor je mini-documentaires, vrijheidsjournaals, achtergrondverhalen en gesprekken met historici.
  Lees meer

De bevrijding van Overijssel in 17 dagen

 • Documentaire over de militaire inval .

  De inval van de Duitsers in Nederland in mei 1940 kwam niet geheel onverwacht.
  Lees meer
 • Documentaire over een oorlogsromance

  Het is niet ongewoon in oorlogstijd: vrouwen die verliefd worden op vijandelijke soldaten en daarmee ook een relatie krijgen.
  Lees meer
 • Documentaire over verzet in Hengelo.

  De april/meistaking. Het grootste massale volksverzet dat we ooit hebben gezien in de geschiedenis van een oorlog in Europa.
  Lees meer
 • Documentaire over dictatuur in Delden.

  De oorlog is gevorderd en hoewel het nog maanden zal duren voor Overijssel is bevrijd van de bezetter, keert het tij ten gunste van de geallieerde strijdkrachten.
  Lees meer
 • Documentaire over bewapening in Almelo.

  Een van de meest dodelijke wapens tijdens de Tweede Wereldoorlog was de V1. Van het Duitse ‘vergeltungswaffe-1’ werden er zo’n 30.000 geproduceerd.
  Lees meer
 • Documentaire over verraad in Den Ham

  De oorlog was ook een tijd van vertrouwen en wantrouwen. Vanaf 1943 groeide in Den Ham het verzet tegen de bezetter.
  Lees meer
 • Documentaire over een familiedrama in Kloosterhaar.

  Derk Jan te Rietstap is twee maanden na de bevrijding van Nederland geboren in Kloosterhaar.
  Lees meer
 • Documentaire over oorlogsschade in Nijverdal.

  Sluipschutters in Holten.
  Lees meer
 • Wierden Rijssen Nijverdal

  Eindelijk een doorbraak bij Wierden.
  Lees meer
 • Deventer Hellendoorn

  Burgerslachtoffers tijdens de slag om Deventer.
  Lees meer
 • Diepenveen Raalte Ommen

  Feest na bevrijding Raalte.
  Lees meer
 • Heino

  Gijzelaars tijdens de bevrijding van Heino.
  Lees meer
 • Olst Dalfsen Steenwijk Wijhe

  Vluchtende Duitsers richting het noorden.
  Lees meer
 • Zwolle Staphorst Genemuiden Hasselt

  De Overijsselse hoofdstad valt in geallieerde handen.
  Lees meer
 • Zwartsluis Vollenhove

  Kop van Overijssel zo goed als bevrijd.
  Lees meer
 • Kuinre

  Slachtoffer vlak buiten Kuinre
  Lees meer
 • Kampen

  De bijzondere bevrijding van Kampen.
  Lees meer
 • lint