Vrijheidsblog 3

Bij de start van het nieuwe jaar roemde ik tijdens mijn nieuwjaarstoespraak Overijssel als prachtige provincie. Met de mooie natuur, gevarieerde landschappen, unieke dorpen en steden, innovatieve bedrijven en infrastructuur. Maar bovenal die vele inwoners jong en oud, die zich elke dag vol energie daarvoor inzetten. 

Grote uitdagingen

Toch leven we ook in een onzekere tijd. We hebben grote uitdagingen voor ons liggen als het gaat om klimaatverandering, hoe we onze energie anders gaan opwekken en gebruiken, hoe we het land ook blijvend beschermen tegen weersinvloeden en hoe we tegelijkertijd zorgen dat iedereen zijn boterham verdient en een dak boven zijn hoofd heeft. Ook als Nederland in 2050 misschien wel 20 miljoen inwoners telt. Het is een grote uitdaging hoe we onze provincie naar de toekomst toe inrichten en we al dat moois behouden, hoe we samen bouwen aan Overijssel! Een goed fundament is dan heel belangrijk. Vrijheid en democratie vormen samen dat onzichtbare fundament in onze samenleving. Het is de basis waar we met z’n allen op staan, waar we op bouwen. Die vrijheid en democratie is wat we dit jaar in het bijzonder vieren, met 75 jaar vrijheid!

Universeel naoberschap

En dat vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend zijn, mag duidelijk zijn. Want al spelen oorlog en geweld zich nu niet hier af, niet in Nederland, het betekent niet dat we onze ogen ervoor moeten sluiten. De recente aanslagen en onrust in Iran, de oorlog in Syrië, en vreselijke situaties in landen als Jemen, Libië en Nigeria. Besef je dan, ook vandaag de dag, dat je in een provincie woont waar we omkijken naar elkaar! Waar we dit ‘omkijken naar’ duiden met het prachtige woord naoberschap. Waar 75 jaar geleden de geallieerden, mensen uit andere landen ons hebben bevrijd. Ons hebben laten zien dat naoberschap niet alleen omkijken naar je buren, familie of streekgenoten betekent. Ons hebben laten zien dat naoberschap een universeel goed is. Dat omkijken naar elkaar over grenzen reikt. 

Belang van onderwijs

Het is daarom ontzettend mooi en waardevol dat we met 75 jaar vrijheid vele verhalen en herinneringen die onze provincie rijk is ook nu nog mogen en kunnen ervaren. Met een kracht en impact die nog altijd voelbaar en merkbaar is in onze samenleving. Dankzij de vele lokale initiatieven die zijn ontstaan dankzij de inzet van heel veel inwoners. En organisaties als RTV Oost, het HCO, het NIOD, het Memory museum en vele anderen. En niet te vergeten: de vele docenten in ons onderwijs. De plek die zo ontzettend belangrijk is! De plek waar je voor het eerst nadenkt over onderwerpen als vrijheid en democratie. Hoe je als kind leert aankijken tegen de maatschappij, hoe je jezelf en anderen daarin een plek geeft. En waar met het ouder worden je wereld steeds een stukje groter wordt. Je leert dat waarden als democratie, vrijheid en naoberschap misschien wel vanzelfsprekend lijken, maar dat niet zijn. Met de kracht van burgerschap in ons onderwijs kunnen we deze waarden waardevol maken!

Vrijheid vieren

Alle verhalen en herinneringen die de inwoners van Overijssel dit jaar naar voren brengen, doen ons de waarde van democratie en vrijheid beseffen. Dat we hier in Nederland, dankzij vele heldhaftige acties in het verleden, in vrijheid mogen en kunnen leven. In een democratische rechtsstaat, waar iedereen er mag zijn, iedereen mee kan doen. Dat vieren we met 75 jaar vrijheid! Mede dankzij uw tomeloze inzet en energie!

Gerelateerd nieuws

 • WO2 in 50 Overijsselse foto’s

  Op dinsdag 30 juni wordt de expositie geopend door Commissaris van de Koning Andries Heidema in het Memory Museum in Nijverdal.
  Lees meer
 • Deventer Verhaal lanceert app Deventer Bezet & Bevrijd

  De tentoonstelling ‘Deventer Bezet & Bevrijd’ van Museum De Waag vertelt het indrukwekkende verhaal van Deventer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Erfgoedorganisatie Deventer Verhaal heeft speciaal voor deze tentoonstelling een app met fiets- en wandelroutes gemaakt.
  Lees meer
 • Foto’s uit Overijssel gekozen voor De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s

  Op 4 mei wordt bekend gemaakt welke foto’s het Nederlandse publiek gekozen heeft voor “De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s”. Hiermee is ook bekend welke foto’s uit Overijssel hiervan deel uit maken.
  Lees meer
 • Thuis stil staan bij 4 en 5 mei.

  Ook in Overijssel maken we 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. Het nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen vanuit huis mee te doen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid.
  Lees meer

De bevrijding van Overijssel in 17 dagen

 • Documentaire over de militaire inval .

  De inval van de Duitsers in Nederland in mei 1940 kwam niet geheel onverwacht.
  Lees meer
 • Documentaire over een oorlogsromance

  Het is niet ongewoon in oorlogstijd: vrouwen die verliefd worden op vijandelijke soldaten en daarmee ook een relatie krijgen.
  Lees meer
 • Documentaire over verzet in Hengelo.

  De april/meistaking. Het grootste massale volksverzet dat we ooit hebben gezien in de geschiedenis van een oorlog in Europa.
  Lees meer
 • Documentaire over dictatuur in Delden.

  De oorlog is gevorderd en hoewel het nog maanden zal duren voor Overijssel is bevrijd van de bezetter, keert het tij ten gunste van de geallieerde strijdkrachten.
  Lees meer
 • Documentaire over bewapening in Almelo.

  Een van de meest dodelijke wapens tijdens de Tweede Wereldoorlog was de V1. Van het Duitse ‘vergeltungswaffe-1’ werden er zo’n 30.000 geproduceerd.
  Lees meer
 • Documentaire over verraad in Den Ham

  De oorlog was ook een tijd van vertrouwen en wantrouwen. Vanaf 1943 groeide in Den Ham het verzet tegen de bezetter.
  Lees meer
 • Documentaire over een familiedrama in Kloosterhaar.

  Derk Jan te Rietstap is twee maanden na de bevrijding van Nederland geboren in Kloosterhaar.
  Lees meer
 • Documentaire over oorlogsschade in Nijverdal.

  Op 22 maart 1945 tijdens een zonnige voorjaarsdag trekken veel Nijverdallers erop uit.
  Lees meer
 • Documentaire over de Canadese bevrijders in Holten.

  Op de Canadese Begraafplaats in Holten liggen bijna 1400 soldaten begraven die Nederland hebben helpen bevrijden.
  Lees meer
 • Documentaire over vervolging in Deventer.

  Het duivelse karakter van de nazi’s kwam nergens meer naar voren dan in de behandeling van sommige bevolkingsgroepen.
  Lees meer
 • Documentaire over kamp Erika

  Kamp Erika in Ommen was tot aan de oorlog een doodgewoon werkkamp.
  Lees meer
 • Documentaire over valse heldenverering in Heino.

  De Zwolse NSB’er Koopman bezocht in Heino een café toen hij op de terugweg was van Raalte naar zijn woonplaats Zwolle.
  Lees meer
 • Documentaire over de hongerwinter in Wijhe.

  In de barre winter van 1944/1945 trokken tienduizenden hongerlijdende burgers vanuit het Westen naar Oost Nederland.
  Lees meer
 • Documentaire over de razzia in Staphorst.

  Het is een van de zwartste dagen in de geschiedenis van Staphorst: 30 augustus 1944.
  Lees meer
 • Documentaire over dwangarbeid.

  Anton Kijk in de Vegte was schilder in Genemuiden, toen hij werd opgeroepen om te werken voor de Duitsers.
  Lees meer
 • Documentaire over collaboratie van dokter Jansen in Vollenhove.

  Hij was in de jaren dertig de ongekroonde koning van Vollenhove, dokter Albert Jansen.
  Lees meer
 • Documentaire over de afrekening van de moffenmeiden in Kampen.

  De ontlading in Kampen was enorm, toen op 17 april eindelijk de bevrijders de IJssel overstaken.
  Lees meer
 • lint