Vrijheidsblog 3

Bij de start van het nieuwe jaar roemde ik tijdens mijn nieuwjaarstoespraak Overijssel als prachtige provincie. Met de mooie natuur, gevarieerde landschappen, unieke dorpen en steden, innovatieve bedrijven en infrastructuur. Maar bovenal die vele inwoners jong en oud, die zich elke dag vol energie daarvoor inzetten. 

Grote uitdagingen

Toch leven we ook in een onzekere tijd. We hebben grote uitdagingen voor ons liggen als het gaat om klimaatverandering, hoe we onze energie anders gaan opwekken en gebruiken, hoe we het land ook blijvend beschermen tegen weersinvloeden en hoe we tegelijkertijd zorgen dat iedereen zijn boterham verdient en een dak boven zijn hoofd heeft. Ook als Nederland in 2050 misschien wel 20 miljoen inwoners telt. Het is een grote uitdaging hoe we onze provincie naar de toekomst toe inrichten en we al dat moois behouden, hoe we samen bouwen aan Overijssel! Een goed fundament is dan heel belangrijk. Vrijheid en democratie vormen samen dat onzichtbare fundament in onze samenleving. Het is de basis waar we met z’n allen op staan, waar we op bouwen. Die vrijheid en democratie is wat we dit jaar in het bijzonder vieren, met 75 jaar vrijheid!

Universeel naoberschap

En dat vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend zijn, mag duidelijk zijn. Want al spelen oorlog en geweld zich nu niet hier af, niet in Nederland, het betekent niet dat we onze ogen ervoor moeten sluiten. De recente aanslagen en onrust in Iran, de oorlog in Syrië, en vreselijke situaties in landen als Jemen, Libië en Nigeria. Besef je dan, ook vandaag de dag, dat je in een provincie woont waar we omkijken naar elkaar! Waar we dit ‘omkijken naar’ duiden met het prachtige woord naoberschap. Waar 75 jaar geleden de geallieerden, mensen uit andere landen ons hebben bevrijd. Ons hebben laten zien dat naoberschap niet alleen omkijken naar je buren, familie of streekgenoten betekent. Ons hebben laten zien dat naoberschap een universeel goed is. Dat omkijken naar elkaar over grenzen reikt. 

Belang van onderwijs

Het is daarom ontzettend mooi en waardevol dat we met 75 jaar vrijheid vele verhalen en herinneringen die onze provincie rijk is ook nu nog mogen en kunnen ervaren. Met een kracht en impact die nog altijd voelbaar en merkbaar is in onze samenleving. Dankzij de vele lokale initiatieven die zijn ontstaan dankzij de inzet van heel veel inwoners. En organisaties als RTV Oost, het HCO, het NIOD, het Memory museum en vele anderen. En niet te vergeten: de vele docenten in ons onderwijs. De plek die zo ontzettend belangrijk is! De plek waar je voor het eerst nadenkt over onderwerpen als vrijheid en democratie. Hoe je als kind leert aankijken tegen de maatschappij, hoe je jezelf en anderen daarin een plek geeft. En waar met het ouder worden je wereld steeds een stukje groter wordt. Je leert dat waarden als democratie, vrijheid en naoberschap misschien wel vanzelfsprekend lijken, maar dat niet zijn. Met de kracht van burgerschap in ons onderwijs kunnen we deze waarden waardevol maken!

Vrijheid vieren

Alle verhalen en herinneringen die de inwoners van Overijssel dit jaar naar voren brengen, doen ons de waarde van democratie en vrijheid beseffen. Dat we hier in Nederland, dankzij vele heldhaftige acties in het verleden, in vrijheid mogen en kunnen leven. In een democratische rechtsstaat, waar iedereen er mag zijn, iedereen mee kan doen. Dat vieren we met 75 jaar vrijheid! Mede dankzij uw tomeloze inzet en energie!

Gerelateerd nieuws

 • Davina Michelle, DI-RECT, Dirty Daddies, Kraantje Pappie en meer op Bevrijdingsfestival Overijssel 2020

  Op 5 mei 2020 vieren we dat Nederland 75 jaar vrij is. Bevrijdingsfestival Overijssel heeft haar programma bekend gemaakt voor de 30e editie. Al eerder werd bekend dat de Ambassadeurs van de Vrijheid Lucas & Steve naar Zwolle komen.
  Lees meer
 • BLIK OP VRIJHEID | Week 6

  De afgelopen week stond in het teken van ‘inkleuren’. Zowel wat betreft de vormgeving als de invulling voor het programma van de vrijheidstour hebben we mooie stappen gemaakt. In samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en RTV Oost wordt het officiële programma ingevuld. En met dank aan honderden lokale organisaties in Overijssel krijgt dit programma steeds verder vorm.
  Lees meer
 • Meest indrukwekkende WO2 foto’s van Overijssel

  Eind vorig jaar leverde een zoektocht naar de meest indrukwekkende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog enkele honderden inzendingen op. De afgelopen weken kon het Overijsselse publiek op overijsselviertvrijheid.nl stemmen om de top 25 samen te stellen.
  Lees meer
 • BLIK OP VRIJHEID | Week 5

  Deze week ben ik druk bezig geweest om zaken verder uit te werken op kantoor. Weinig bezoeken gepland dus. Het is tof om te zien hoe Overijssel viert Vrijheid steeds verder vorm krijgt door zowel ons programma als de lokale activiteiten.
  Lees meer

De bevrijding van Overijssel in 17 dagen

 • Haaksbergen Enschede Diepenheim

  De eerste plekken in Overijssel bevrijd.
  Lees meer
 • Oldenzaal Denekamp

  Uitgelaten bevolking op Tweede Paasdag.
  Lees meer
 • Hengelo Weerselo Borne Losser

  Hevige gevechten bij Delden.
  Lees meer
 • Delden Ootmarsum

  Heldenmoed om een bruggehoofd te vormen over het Twentekanaal.
  Lees meer
 • Almelo Vriezenveen Tubbergen Vroomshoop

  Twente nagenoeg bevrijd.
  Lees meer
 • Den Ham Hardenberg Gramsbergen

  De eerste Drentse plaats bevrijd.
  Lees meer
 • Dedemsvaart

  Tragiek tijdens de bevrijding van Dedemsvaart.
  Lees meer
 • Bathmen Holten Markelo Goor

  Sluipschutters in Holten.
  Lees meer
 • Wierden Rijssen Nijverdal

  Eindelijk een doorbraak bij Wierden.
  Lees meer
 • Deventer Hellendoorn

  Burgerslachtoffers tijdens de slag om Deventer.
  Lees meer
 • Diepenveen Raalte Ommen

  Feest na bevrijding Raalte.
  Lees meer
 • Heino

  Gijzelaars tijdens de bevrijding van Heino.
  Lees meer
 • Olst Dalfsen Steenwijk Wijhe

  Vluchtende Duitsers richting het noorden.
  Lees meer
 • Zwolle Staphorst Genemuiden Hasselt

  De Overijsselse hoofdstad valt in geallieerde handen.
  Lees meer
 • Zwartsluis Vollenhove

  Kop van Overijssel zo goed als bevrijd.
  Lees meer
 • Kuinre

  Slachtoffer vlak buiten Kuinre
  Lees meer
 • Kampen

  De bijzondere bevrijding van Kampen.
  Lees meer
 • lint