Vrijheidsblog 2

“75 jaar vrijheid. Dat is iets heel bijzonders. Dat we leven in een democratische rechtsstaat, met vrijheid van meningsuiting. Waarin iedereen er mag zijn. Iedereen mee kan doen. Waar deelnemen aan de maatschappij - ook in politieke zin - in meedenken en meezeggen over wat bijvoorbeeld het beste is voor jouw leefomgeving de ruimte kan krijgen. Zonder dat het de vrijheid van anderen beperkt. Dat is niet vanzelfsprekend. 

Dat is ook wat ik met deze foto wil laten zien. Het is geen foto die het vieren van vrijheid in beeld brengt, geen schrijnend beeld van de hongerwinter of een beeld waarin heldhaftige daden worden verricht. Het is een beeld dat wat mij betreft symbool staat voor het belang van democratie. De foto is genomen voor de Oude Statenzaal in de Diezerstraat in Zwolle, met daarop afgebeeld één van mijn voorgangers, Egon von Bonninghausen. Hij was burgemeester in Ootmarsum van 1926 tot 1938. Hier heeft hij oneervol ontslag gekregen wegens onvaderlandslievende uitspraken. In 1940 trad hij toe tot de NSB en werd hij aangesteld als burgemeester van Tubbergen. Een jaar later op 9 augustus 1941 werd hij in deze Statenzaal beëdigd als Commissaris van de provincie Overijssel. Van die dag is ook deze foto. Voordat hij in het zwarte uniform van de WA (Weerafdeling) zijn installatierede uitsprak, inspecteerde hij een erewacht van de Jeugdstorm.

Het is een beeld dat laat zien dat vrijheid en democratie geen vaststaande zekerheden zijn in het leven. En dat is ook vandaag de dag belangrijk om bij stil te staan. Om altijd bij stil te blijven staan. Het is wat dat betreft een groot recht dat onze inwoners in vrijheid kunnen stemmen bij verkiezingen, dat ze zonder druk te voelen het stemhokje in kunnen gaan. Of het nu lokale, provinciale, landelijke of Europese verkiezingen betreft. Dat je als inwoner mag demonstreren om voor jouw belangen of die van anderen op te komen. Dat we hier persvrijheid hebben en politiek gezien een meerpartijenstelsel, met bijvoorbeeld 12 partijen hier in onze eigen Staten. Die vrijheid en democratie zijn een groot goed. En niet vanzelfsprekend. Want ook ik zie zo nu en dan ook haarscheurtjes. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de omgang tussen verschillende personen en groepen, dan zie ik veel angst, frustratie, ergernis en het gevoel niet gehoord te worden. Met een climax van deze uitingen op de social media. Of het nu gaat over Sinterklaas of stikstof. Dat we door opruiing en in mijn ogen soms zelfs dom vermaak de vrijheid en democratische waarden onder druk zetten, is op zijn minst het nadenken waard. Als inwoners, als politiek en als Commissaris.

We moeten ervoor waken, dat we niet het respect voor elkaar verliezen, dat we niet het gedrag tolereren waarin personen en groepen zich in extreme mate tegen elkaar uitzetten. Intimidatie en geweld, fysiek en in woorden, tasten onze vrijheid en democratische waarden aan. Dus ook na 75 jaar leven in vrijheid moeten we ons blijven inzetten om te streven naar die mooie waarden van vrijheid en democratie. Dat niet iedereen het gevoel heeft mee te kunnen doen, of dat mensen zich niet gehoord voelen, dat betekent dat we nog veel werk te verzetten hebben. Iedereen moet mee kunnen doen, dat is waar Overijssel voor staat. Wij allemaal moeten de kans hebben om vrijuit onze mening te geven, zolang dit niet de vrijheid van anderen beperkt. En dat is soms een glijdende schaal of een dun lijntje. Iets waar we oog voor moeten houden, elke dag opnieuw. 75 jaar geleden was democratie ver te zoeken. Vandaag de dag is het een groot goed dat we moeten koesteren. In de wederzijdse omgang en wederzijds respect voor elkaar en elkaars standpunten.”


Andries Heidema 

Commisaris van de Koning Overijssel 

Gerelateerd nieuws

 • Vrijheidsblog 3

  De energie van inwoners
  Lees meer
 • BLIK OP VRIJHEID | WEEK 3

  In aanloop naar 75 jaar vrijheid zijn tal van professionals én vrijwilligers druk met de voorbereidingen. Mano Scherpbier is aangesteld als projectleider om de activiteiten rondom 75 jaar vrijheid in Overijssel in goede banen te leiden. Deze week neemt hij ons mee in de voorbereidingen.
  Lees meer
 • Breng je stem uit op oorlogsfoto’s

  Vanaf vandaag kun je stemmen op de meest aansprekende oorlogsfoto’s uit Overijssel die worden opgenomen in het landelijk overzicht van ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’. Bij de officiële opening van het lustrumjaar waarin Overijssel 75 jaar vrijheid viert, gaat de digitale stembus open.
  Lees meer
 • VRIJHEIDSNIEUWS

  In aanloop naar 75 jaar vrijheid zijn tal van professionals én vrijwilligers druk met de voorbereidingen. Mano Scherpbier is aangesteld als projectleider om de activiteiten rondom 75 jaar vrijheid in Overijssel in goede banen te leiden. Deze week neemt hij ons mee in de voorbereidingen.
  Lees meer

De bevrijding van Overijssel in 17 dagen

 • Haaksbergen Enschede Diepenheim

  De eerste plekken in Overijssel bevrijd.
  Lees meer
 • Oldenzaal Denekamp

  Uitgelaten bevolking op Tweede Paasdag.
  Lees meer
 • Hengelo Weerselo Borne Losser

  Hevige gevechten bij Delden.
  Lees meer
 • Delden Ootmarsum

  Heldenmoed om een bruggehoofd te vormen over het Twentekanaal.
  Lees meer
 • Almelo Vriezenveen Tubbergen Vroomshoop

  Twente nagenoeg bevrijd.
  Lees meer
 • Den Ham Hardenberg Gramsbergen

  De eerste Drentse plaats bevrijd.
  Lees meer
 • Dedemsvaart

  Tragiek tijdens de bevrijding van Dedemsvaart.
  Lees meer
 • Bathmen Holten Markelo Goor

  Sluipschutters in Holten.
  Lees meer
 • Wierden Rijssen Nijverdal

  Eindelijk een doorbraak bij Wierden.
  Lees meer
 • Deventer Hellendoorn

  Burgerslachtoffers tijdens de slag om Deventer.
  Lees meer
 • Diepenveen Raalte Ommen

  Feest na bevrijding Raalte.
  Lees meer
 • Heino

  Gijzelaars tijdens de bevrijding van Heino.
  Lees meer
 • Olst Dalfsen Steenwijk Wijhe

  Vluchtende Duitsers richting het noorden.
  Lees meer
 • Zwolle Staphorst Genemuiden Hasselt

  De Overijsselse hoofdstad valt in geallieerde handen.
  Lees meer
 • Zwartsluis Vollenhove

  Kop van Overijssel zo goed als bevrijd.
  Lees meer
 • Kuinre

  Slachtoffer vlak buiten Kuinre
  Lees meer
 • Kampen

  De bijzondere bevrijding van Kampen.
  Lees meer
 • lint