Vrijheidsblog 1

De Schelde en de Waal, herdenken en vieren

75 jaar. De Tweede Wereldoorlog mag in de tijd dan steeds verder achter ons liggen, de sporen blijven zichtbaar in onze provincie. Sporen die ons een verhaal vertellen. Over verdriet, verlies, verlangen en vrijheid. Verhalen die belangrijk zijn om dichtbij ons te houden. Verhalen die ons de waarde van vrijheid doen beseffen. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar een groot goed. Om te koesteren en zorgvuldig mee om te gaan. Om te vieren. Om bij stil te staan. Vandaag doen we dat letterlijk. In Terneuzen staan we stil met de herdenking van de Slag om de Schelde en in Nijmegen vieren we aan de Waal vandaag het Democratiefestival. Twee bijeenkomsten die in mijn ogen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De Schelde en de Waal staan vandaag symbool voor 75 jaar vrijheid. Om te herdenken en te vieren.

We vieren met elkaar dat we mogen leven in een democratische rechtsstaat, met vrijheid van meningsuiting. Waarin iedereen er mag zijn. Iedereen mee kan doen. Zonder dat het de vrijheid van anderen beperkt. Waar deelnemen aan de maatschappij - ook in politieke zin - de ruimte kan krijgen. Waar ik Commissaris van de Koning mag zijn in de provincie waar we ‘omkijken naar’ met een prachtig woord duiden als naoberschap. En waar we ons in het jaar van 75 jaar vrijheid beseffen dat dit niet alleen omkijken naar je buren, familie of streekgenoten betekent. Maar dat naoberschap over grenzen reikt. 

Maar in hoeverre brengen we dit nu gezamenlijk in de praktijk? Moeten we juist het moment van 75 jaar vrijheid niet eens aangrijpen om ook wat langer stil te staan bij de verharding in de maatschappij en in het politieke debat? Want al gaan we op kleine schaal, lokaal in onze eigen kringen, prat op ons naoberschap, op grote schaal zie ik, zeker ook op sociale media, dat de verharding in de maatschappij toeneemt. Ook in politieke kringen. Een beetje meer online en politiek naoberschap zou wat dat betreft niet gek zijn. We moeten naoberschap veel meer gaan zien als een universeel goed. Kijk naar elkaar om, niet alleen in je eigen kring, maar ook daarbuiten. Of het nu via je Iphone is of in het fysieke contant.

En dan bedoel ik niet dat we ineens poeslief zijn naar elkaar, debatteer vooral op het scherp van de snede. Maar geef elkaar wel de ruimte, probeer elkaars standpunten te begrijpen, relativeer en besef dat we vaak hetzelfde doel voor ogen hebben. Dat heel vaak alleen de tactiek, de weg om er te komen, verschilt. Want we staan wel voor een aantal enorme opgaven met elkaar. Veranderingen die veel van ons vragen. Van ons als inwoners, van bedrijven en van overheden. Het is in feite een grote verbouwing van ons land, waar we allemaal mee te maken krijgen. We moeten onze energie anders gaan opwekken en gebruiken in de toekomst, werken aan een circulaire economie en kunnen inspelen op de gevolgen van klimaatverandering. Het nieuwe hitterecord in Nederland begin deze zomer bevestigt dat nog maar eens. 

Het respectvol verbinden van mensen, het omgaan met elkaar, zowel binnen onze samenleving als met de overheid, is daarbij misschien wel de grootste opgave voor de toekomst. De overheid er niet alleen voor het aantal kilometers asfalt, of het aantal zonnepanelen en woningen die zijn gebouwd, maar is er ook om partijen en mensen te binden. Ervoor te zorgen dat inwoners onderling en politiek dichter bij elkaar komen. We zijn een land van grenzeloze samenwerking en verbondenheid. Beperk naoberschap niet tot een kleine kring, maar pas het overal toe! Vier de vrijheid, sta stil bij ons verleden en kijk om naar elkaar. Of je nu aan de Schelde staat of aan de Waal.

Andries Heidema

Commissaris van de Koning Provincie Overijssel

Gerelateerd nieuws

 • Vrijheidsblog 3

  De energie van inwoners
  Lees meer
 • BLIK OP VRIJHEID | WEEK 3

  In aanloop naar 75 jaar vrijheid zijn tal van professionals én vrijwilligers druk met de voorbereidingen. Mano Scherpbier is aangesteld als projectleider om de activiteiten rondom 75 jaar vrijheid in Overijssel in goede banen te leiden. Deze week neemt hij ons mee in de voorbereidingen.
  Lees meer
 • Breng je stem uit op oorlogsfoto’s

  Vanaf vandaag kun je stemmen op de meest aansprekende oorlogsfoto’s uit Overijssel die worden opgenomen in het landelijk overzicht van ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’. Bij de officiële opening van het lustrumjaar waarin Overijssel 75 jaar vrijheid viert, gaat de digitale stembus open.
  Lees meer
 • VRIJHEIDSNIEUWS

  In aanloop naar 75 jaar vrijheid zijn tal van professionals én vrijwilligers druk met de voorbereidingen. Mano Scherpbier is aangesteld als projectleider om de activiteiten rondom 75 jaar vrijheid in Overijssel in goede banen te leiden. Deze week neemt hij ons mee in de voorbereidingen.
  Lees meer

De bevrijding van Overijssel in 17 dagen

 • Haaksbergen Enschede Diepenheim

  De eerste plekken in Overijssel bevrijd.
  Lees meer
 • Oldenzaal Denekamp

  Uitgelaten bevolking op Tweede Paasdag.
  Lees meer
 • Hengelo Weerselo Borne Losser

  Hevige gevechten bij Delden.
  Lees meer
 • Delden Ootmarsum

  Heldenmoed om een bruggehoofd te vormen over het Twentekanaal.
  Lees meer
 • Almelo Vriezenveen Tubbergen Vroomshoop

  Twente nagenoeg bevrijd.
  Lees meer
 • Den Ham Hardenberg Gramsbergen

  De eerste Drentse plaats bevrijd.
  Lees meer
 • Dedemsvaart

  Tragiek tijdens de bevrijding van Dedemsvaart.
  Lees meer
 • Bathmen Holten Markelo Goor

  Sluipschutters in Holten.
  Lees meer
 • Wierden Rijssen Nijverdal

  Eindelijk een doorbraak bij Wierden.
  Lees meer
 • Deventer Hellendoorn

  Burgerslachtoffers tijdens de slag om Deventer.
  Lees meer
 • Diepenveen Raalte Ommen

  Feest na bevrijding Raalte.
  Lees meer
 • Heino

  Gijzelaars tijdens de bevrijding van Heino.
  Lees meer
 • Olst Dalfsen Steenwijk Wijhe

  Vluchtende Duitsers richting het noorden.
  Lees meer
 • Zwolle Staphorst Genemuiden Hasselt

  De Overijsselse hoofdstad valt in geallieerde handen.
  Lees meer
 • Zwartsluis Vollenhove

  Kop van Overijssel zo goed als bevrijd.
  Lees meer
 • Kuinre

  Slachtoffer vlak buiten Kuinre
  Lees meer
 • Kampen

  De bijzondere bevrijding van Kampen.
  Lees meer
 • lint