Expositie met oorlogsverhalen in Oldenzaal laat zien dat vrijheid een werkwoord is

Festivals

Aan de vooravond van de herdenking van de bevrijding van Oldenzaal, 80 jaar geleden, heeft burgemeester Patrick Welman dinsdagmiddag in museum Het Palthe Huis de tentoonstelling ‘Stad in oorlog. Oldenzaal 1940-1945’ officieel geopend. Aan de hand van een aantal objecten, foto’s en dagboekfragmenten worden met deze tentoonstelling de vaak aangrijpende, persoonlijke verhalen verteld van het onvoorstelbare leed, dat de Duitse bezetting in Oldenzaal aanrichtte.

Het gaat om verhalen, die inwoners van Oldenzaal veelal niet kennen, omdat bij velen het beeld bestaat dat de stad relatief ongeschonden de bezetting door de Duitsers doorkwam. “Dat is ook zo, in fysieke zin. Oldenzaal is niet gebombardeerd, zoals Enschede en Hengelo”, beaamt conservator Doreen Flierman, die de tentoonstelling samenstelde. Om daar onmiddellijk aan toe te voegen: ”Maar er is wel veel met de mensen in de stad gebeurd. Hele gemeenschappen, zoals de Joodse, zijn uit elkaar gerukt. Mensen leefden in grote angst.”

Naar boven
Privacyoverzicht

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.