In haar ๐ฉ๐ฟ๐ถ๐ท๐ต๐ฒ๐ถ๐ฑ๐๐ฐ๐ผ๐น๐น๐ฒ๐ด๐ฒ maakt ๐๐น๐บ๐ฎ ๐ ๐๐๐๐ฎ๐ณ๐ถ๐ฐ inzichtelijk welke mechanismen leiden tot genocide; tijdens WO2, maar ook recenter in o.a. Sebrenica. Door theorie te verweven met haar persoonlijke verhaal – Alma heeft de genocidse van Sebrenica overleeft – ย biedt ze een krachtig en indringend perspectief.ย ๐๐ญ๐ฎ๐ข ๐ญ๐ฆ๐จ๐ต ๐ฆ๐ฆ๐ฏ ๐ฅ๐ช๐ณ๐ฆ๐ค๐ต๐ฆ ๐ท๐ฆ๐ณ๐ฃ๐ช๐ฏ๐ฅ๐ช๐ฏ๐จ ๐ต๐ถ๐ด๐ด๐ฆ๐ฏ ๐ท๐ฆ๐ณ๐ญ๐ฆ๐ฅ๐ฆ๐ฏ ๐ฆ๐ฏ ๐ฉ๐ฆ๐ฅ๐ฆ๐ฏ, ๐ฆ๐ฏ ๐ต๐ฐ๐ฐ๐ฏ๐ต ๐ข๐ข๐ฏ ๐ฉ๐ฐ๐ฆ ๐ธ๐ช๐ซ-๐ป๐ช๐ซ-๐ฅ๐ฆ๐ฏ๐ฌ๐ฆ๐ฏ, ๐ฅ๐ข๐ต ๐ท๐ข๐ข๐ฌ ๐ฐ๐ฏ๐ด๐ค๐ฉ๐ถ๐ญ๐ฅ๐ช๐จ ๐ญ๐ช๐ซ๐ฌ๐ต, ๐ฌ๐ข๐ฏ ๐ถ๐ช๐ต๐จ๐ณ๐ฐ๐ฆ๐ช๐ฆ๐ฏ ๐ต๐ฐ๐ต ๐ฅ๐ฆ๐ด๐ข๐ด๐ต๐ณ๐ฆ๐ถ๐ป๐ฆ ๐จ๐ฆ๐ท๐ฐ๐ญ๐จ๐ฆ๐ฏ.ย Met haar college nodigt Alma het publiek uit om kritisch te reflecteren op maatschappelijke patronen en biedt ze handvatten om onze samenleving te beschermen tegen polarisatie enย uitsluiting.ย Aansluitend gaat moderator Marleen Stein met het publiek en Alma Mustafic in gesprek over de betekenis van vrijheid.
In haar Vrijheidscollege maakt Alma Mustafiฤ inzichtelijk welke mechanismen leiden tot genocide. Door theorie te verweven met haar persoonlijke verhaal, biedt ze een krachtig en indringend perspectief. Ze vergelijkt de processen die aan verschillende genocides voorafgaan en laat zien hoe complex en langdurig deze dynamieken zijn.
Alma legt een directe verbinding tussen verleden en heden, en toont aan hoe wij-zij-denken, dat vaak onschuldig lijkt, kan uitgroeien tot desastreuze gevolgen. Met haar college nodigt Alma het publiek uit om kritisch te reflecteren op maatschappelijke patronen en biedt ze handvatten om onze samenleving te beschermen tegen polarisatie en uitsluiting. Haar verhaal is niet alleen een les uit het verleden, maar ook een oproep tot waakzaamheid en verbinding in het heden.
Mustafiฤ (1981) is onderwijskundige en docent-onderzoeker verbonden aan het lectoraat โToegang tot het rechtโ aan de Hogeschool Utrecht, waar ze doceert over de genocide in Srebrenica. Haar expertise ligt bij mensenrechteneducatie en genocide, onderwerpen die voortkomen uit haar persoonlijke geschiedenis. In 1995 overleefde ze de genocide in Srebrenica, maar haar vader, die voor Dutchbat werkte, niet. Ze hield de Nederlandse Staat verantwoordelijk voor zijn dood, en de Hoge Raad oordeelde in 2013 in haar voordeel. Sindsdien zet Alma zich in voor bewustwording over genocide, met als doel lessen te trekken uit dergelijke tragedies. Naast onderwijs en onderzoek gebruikt ze kunst om haar boodschap over te brengen. In co-creatie met Boy Jonkergouw ontwikkelde ze de theatervoorstelling Gevaarlijke Namen, die zowel het perspectief van Srebrenica-overlevenden als Dutchbat-veteranen belicht. Vanwege haar maatschappelijke impact werd Alma in 2023 benoemd tot vrijheidsambassadeur voor 80 jaar vrijheid. In 2024 is ze de eerste mensenrechtenambassadeur van de stad Utrecht.