Onthulling monument voor 4 omgekomen Canadezen

Op 10 april vindt de onthulling plaats van een monument voor 4 omgekomen Canadezen in Heino door burgemeester Martijn Dadema van Raalte. Op de Bevrijdingsdag van Heino op 12 april 1945 gebeurde er een verschrikkelijk incident op de N35 onder Heino. In de overtuiging dat alle Duitsers verdwenen waren, reed een Canadese tank richting Zwolle toen op de Zwolseweg een achtergebleven Duitser een pantservuist afvuurde op de tank. 4 Canadezen, Herbert Syvret (24), Brenton Leroy Ringer (20), John Raymond Bridges (21) en Jack Ewart Hollingshead (20) overleden ter plaatse. De laatste was pas net ervoor bij de tank ingeklommen. 

Blair werd gevonden door mevrouw Anna Jonkman, die er met behulp van een handdoek in slaagde zijn slagaderlijke bloeding te stoppen zodat het levensgevaar week. Vervolgens werd hij door de Canadezen opgehaald voor verdere verzorging. De slachtoffers werden eerst plaatselijk begraven en later te ruste gelegd op de Canadese Oorlogsbegraafplaats te Holten, zo'n 25 km van Heino. 

Heino, een pittoresk Overijssels dorp met toentertijd ca. 3.500 inwoners was de Canadese bevrijders uiteraard zeer dankbaar, reden waarom kort na de oorlog de naam van een deel van de hoofdstraat (tot 1984 de doorgaande N35 Zwolle- Enschede) gewijzigd werd in Canadastraat. Het ongeluk met de tank had een grote impact op de familie Jonkman. Zoon Flip, 1 jaar na dato geboren, begon onderzoek om meer aan de weet te komen over het ongeluk en de slachtoffers en om nabestaanden van hen op te sporen. Ook plaatste hij een houten kruis op de plaats van het voorval. Aan de Canadastraat werd in 1995, 50 jaar na de bevrijding een monument voor de Canadezen gerealiseerd, waarop de naam van de 4 overledenen vermeld is. Met de hulp van Heinoër Rein Meindersma lukte het de enig overlevende, Blair Cameron en zijn familie op te sporen, die in 1996 naar Heino kwamen. Hij slaagde er ook in contact te leggen met familie van de overleden Jack Ewart Hollingshead. 

Nederland kent zeer strikte wetgeving m.b.t. het plaatsen van monumenten in de openbare ruimte. De meeste plaatsen hebben hun eigen oorlogsmonumenten en daarbuiten wordt zelden iets toegestaan. Voor Flip Jonkman was de gebeurtenis echter zo bijzonder omdat deze plaatsvond ná de bevrijding, bij zijn ouderlijk huis en omdat hij al een houten kruis geplaatst had dat vervangen zou moeten worden door een waardig stenen monument. Na 24 jaar onderhandelen met de autoriteiten slaagde hij er dankzij de bereidwillige medewerking van het huidig gemeentebestuur van de gemeente Raalte in een vergunning voor de oprichting van het monument te verkrijgen en gaf hij opdracht tot vervaardiging ervan. De financiering heeft hij zelf geregeld. 

Het gedenkteken zal onthuld worden door burgemeester Martijn Dadema van de gemeente Raalte (waarvan Heino sinds 2001 deel uitmaakt) op 10 april 2020 om 11:00 aan de Zwolseweg te Heino. Navigeer naar: Landgoed Old Heino, Zwolseweg 71A, 8141EA Heino. Er zijn ook functionarissen van de Canadese ambassade hiervoor uitgenodigd en nabestaanden van Blair Cameron hebben hun komst naar Heino al bevestigd. Via Canadese media wordt nu volop geprobeerd om nabestaanden van Herbert Syret, Brenton Ringer en John Bridges te achterhalen om ze ook uit te nodigen.

NOGMAALS BEDANKT CANADESE HELDEN!

Entree: Geen

Activiteiten

 • Vrijheidstour Heino

  Vier de Vrijheid in Heino!
  Lees meer

De bevrijding van Overijssel in 17 dagen

 • Haaksbergen Enschede Diepenheim

  De eerste plekken in Overijssel bevrijd.
  Lees meer
 • Oldenzaal Denekamp

  Uitgelaten bevolking op Tweede Paasdag.
  Lees meer
 • Hengelo Weerselo Borne Losser

  Hevige gevechten bij Delden.
  Lees meer
 • Delden Ootmarsum

  Heldenmoed om een bruggehoofd te vormen over het Twentekanaal.
  Lees meer
 • Almelo Vriezenveen Tubbergen Vroomshoop

  Twente nagenoeg bevrijd.
  Lees meer
 • Den Ham Hardenberg Gramsbergen

  De eerste Drentse plaats bevrijd.
  Lees meer
 • Dedemsvaart

  Tragiek tijdens de bevrijding van Dedemsvaart.
  Lees meer
 • Bathmen Holten Markelo Goor

  Sluipschutters in Holten.
  Lees meer
 • Wierden Rijssen Nijverdal

  Eindelijk een doorbraak bij Wierden.
  Lees meer
 • Deventer Hellendoorn

  Burgerslachtoffers tijdens de slag om Deventer.
  Lees meer
 • Diepenveen Raalte Ommen

  Feest na bevrijding Raalte.
  Lees meer
 • Heino

  Gijzelaars tijdens de bevrijding van Heino.
  Lees meer
 • Olst Dalfsen Steenwijk Wijhe

  Vluchtende Duitsers richting het noorden.
  Lees meer
 • Zwolle Staphorst Genemuiden Hasselt

  De Overijsselse hoofdstad valt in geallieerde handen.
  Lees meer
 • Zwartsluis Vollenhove

  Kop van Overijssel zo goed als bevrijd.
  Lees meer
 • Kuinre

  Slachtoffer vlak buiten Kuinre
  Lees meer
 • Kampen

  De bijzondere bevrijding van Kampen.
  Lees meer
 • lint